Kasko Sİgortası Genel Bİlgİler

Kasko Sigortası

Kasko sigortası, aracınızda meydana gelen hasarların masraflarını karşılamak ve zararınızı azaltmak için vardır. Kasko sigortaları temel olarak aracın yanması, çalınması, aracın çarpma, çarpılma gibi durumlarda oluşan zararları teminat altına alır. Ayrıca çeşitli ek teminatlarla farklı riskleri de güvence altına alabilir. Kasko sigortaları yıllık olarak yapılmakta, prim peşin veya taksitlerle ödenebilmektedir. Kasko sigortalarında genel ve özel şartlar bulunur. Genel şartlar kanun tarafından düzenlenmiş olup sigortanın kapsamı, teminat dışı haller, hasar ve tazminat ödemelerine ilişkin birçok konuyu ele alır.

Kasko sigortası ürün çeşitleri

1 Nisan 2013’ten itibaren yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları’na göre 4 farklı ürün sunulmaktadır. Bunlar Dar Kasko, Kasko, Genişletilmiş Kasko ve Tam Kasko'dur. Bu isimler altında çıkartılan tüm kasko ürünleri, TSB’nin (Türkiye Sigortalar Birliği) belirlemiş olduğu teminat kapsamını içermek zorundadır. Öte yandan, sigorta şirketleri bu isimleri kullanmayarak, kendi şartlarını belirlemiş oldukları kasko sigortası ürünlerini de müşterilerine sunabilirler. Daha detaylı bilgilendirme için bize ulaşabilirsiniz.

Türkiye Sigortalar Birliği'nin "Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartları" dokümanını inceleyerek kasko sigortaları hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kara Araçları Kasko Sİgortası Genel Şartları Dokümanı

Sıkça Sorulan Sorular

Kasko sigortası, kendi aracınıza gelen maddi zararları teminat altına almaktadır. Trafik sigortası ise, aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararları teminat altına alan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, kendi aracınızın hasarını ödemez. Bu durumda, kasko sigortası yaptırılması gerekmektedir.
Aracınızın sigorta firmasının anlaşmalı çekicisi tarafından çekilmesi esnasında oluşabilecek ekstra hasarlar sigorta poliçesi dahilinde ödenir. Yetkili olmayan çekiciler tarafından çekilmesi halinde oluşabilecek hasar genellikle ödenir ancak sıkıntıların yaşanması da olasılık dahilinde olabileceğinden mümkün olduğu kadar sigorta firmasının anlaşmalı olduğu çekicileri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.
Mevcut poliçeye işlenmiş herhangi bir hasar dosyası yok ise indirim oranları kaldığı şekilde yeni araç için devam eder. Hasarsızlık indirimini yeni araç poliçesinde devam ettirmenin iki yolu vardır. Birincisi satılan araca ait poliçe araç satışından dolayı iptal edilir ve mevcut hasarsızlık indirimi yeni alınan araca aktarılır. İkincisi ise mevcut poliçe iptal edilmeden sadece araç değişikliği için zeyil yapılır. Her ikisi için farklı prim maliyetleri çıkabilir. Karşılaştırma yaparak karar vermenizi tavsiye ederiz.
Kasko sigortanız kapsamına ek teminatlar ile dâhil edilmediği sürece, sadece Türkiye'de geçerlidir. Mevcut kaskonun yurt dışında geçerli olup olmadığını kasko poliçenizin ek teminatlar bölümünden öğrenebilirsiniz.
Kasko poliçesi teminatı, sigorta priminin tamamının ya da primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın (ilk taksit) ödenmesi ile başlar. Aksi kararlaştırılmadıkça, poliçenin başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde Türkiye saati ile öğlen saat 12.00'de başlar ve yine öğlen saat 12.00'de sona erer.
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir. Böyle bir durumda, sigortanın varlığını öğrenen kanuni varis durumu 15 gün içinde sigorta şirketine bildirmekle yükümlüdür.
Kazanın gerçekleştiği ya da öğrenildiği (park halinde kaza durumu gibi) tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde, sigorta şirketine bildirimde bulunmak gereklidir. Bu iş süresi içerisinde bildirimde bulunulmadığı taktirde sigorta şirketi ödeme yapmayabilir ya da ek koşullar öne sürebilir. Kaza durumunda hemen Burak Şahin Sigorta ile iletişime geçerek sürecin başlamasını sağlayabilirsiniz.
Kasko sigortası poliçesi süresi içinde, sigorta sahibinin aracını yasal olarak satması durumunda, satış işleminin gerçekleştiği tarihten itibaren kalan sigorta süresi parasının iadesini, sigorta şirketinden talep edebilir. Böyle bir talep olması durumunda, sigorta şirketi gün bazında kalan kasko süresini hesaplayarak, ödeme işlemini kasko sahibine yapmak zorundadır. Satış işleminden hemen sonra, noterden alınan satış sözleşmesinin bir kopyasını ya da resmini, Burak Şahin Sigorta ile paylaşarak iade sürecini hızlıca başlatabilirsiniz.
2013 yılında yürürlüğe giren yeni Kara Araçları Kasko Sigortası Genel Şartlarına göre, Sigorta şirketleri aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almaktadır. Yeni genel şartlara göre, poliçe üzerinde araç sigorta bedeli belirtilmemektedir. Rayiç değer için esas alınacak referansa veya rayiç değeri belirleme yöntemine mutlaka poliçede yer verilir. Bu yönde bir referans belirlenmemişse veya bu belirleme somut değilse Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğince belirlenerek ilan edilen riziko tarihi itibariyle geçerli rayiç değere ilişkin liste esas alınır. Bu listeye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İhtiyari mali mesuliyet sigortası, motorlu aracın işletilmesi sırasında üçüncü şahıslara verilen zararın, trafik sigortası limitlerinin üstünde kalan kısmını poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılar. Trafik sigortasının limitlerini aşan kısmını teminat altına almaktadır. Kasko poliçe teminatları kapsamına ekletmenizi ve mümkünse limiti yüksek tutmanızı öneririz.
Soru gönder