Konut Sİgortası Genel Bİlgİler

Konut Sigortası

Konut sigortaları ile evinizi hırsızlığa, doğal afetlere, yangına, su basmasına ya da teröre karşı koruyabilirsiniz. Ayrıca ev eşyalarınızın sigorta kapsamına girmesini istiyorsanız az bir maliyet farkıyla eşyalarınızı da kapsayan bir sigorta türüne onay verebilirsiniz. Bu şekilde evinizle birlikte eşyalarınızı da güvence altına almış olursunuz. Konut sigortası dahilinde acil tıbbi yardım desteği ve konut ihtiyaçlarına bağlı olarak ortaya çıkan ek hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. Sigorta teminatları içerisinde yer alan ve konut hizmetleri olarak da bilinen çilingir, cam değiştirme, baca temizliği ve ilaçlama gibi ek hizmetlerden kolaylıkla faydalanabilirsiniz.

Konut sigortası ve deprem sigortasının (DASK) farkları

Deprem sigortası ve konut sigortası birçok açıdan farklılık gösterir. Öncelikle, zorunlu deprem sigortası, devlet tarafından sağlanan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü iken, konut sigortası isteğe bağlı olarak yaptırılır. Deprem sigortasında sigortalı tapu sahibidir, ancak konut sigortası tapu sahibi veya kiracı tarafından yaptırılabilir. Kiracının yaptırdığı konut sigortası sadece eşyaları koruma altına alır. DASK, depreme ve depremin doğrudan sebep olduğu risklere karşı koruma sağlar ancak konut sigortasında konut, poliçe kapsamında bulunan risklere karşı sigortalanır. Yani, konut sigortasının kapsamı deprem sigortasından daha geniş olabilir. Ayrıca, konut sigortası yaptırırken deprem riskini de sigorta poliçesine dahil edebilirsiniz. Bu durum, deprem sonucu meydana gelen zararların DASK poliçesinin limitlerini aşması halinde ilave koruma sağlar. Çünkü, oluşan zararlar, DASK poliçesinde belirlenen limitlerden fazlaysa DASK tarafından fazla olan kısım karşılanmaz. Konut sigortası poliçesine deprem riskini ekleyerek, DASK poliçesini aşan zararları güvence altına alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Ev sahipleri gibi dilerse kiracılar da konut poliçesi yaptırabilir. Ev sahipleri konut sigortası ile eşyalarını ve binayı güvence altına alırken, kiracılar ise sadece eşya teminatı alarak eşyalarını yangın, su baskını, hırsızlık, deprem gibi pek çok riske karşı sigortalayabilir.
Konut sigortası poliçesinde dahili su teminatı mevcut ise musluğun açık kalması sonucu konutta gerçekleşen zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Dahili su teminatı ile ayrıca bina içindeki su ve depo sarnıçlarının, su borularının, kalorifer kazan, radyatör ve borularının, temiz veya pis su tesisatının patlaması, taşması, sızması, tıkanması, kırılması ve donmasının doğrudan sebep olabileceği zararlar, yağmur sularının, kar ve buzların erimesi sonucu meydana gelen suların çatı ve saçaktan sızması, su olukları veya yağmur derelerinin tıkanması veya taşması sonucunda bina içine giren suların doğrudan sebep olduğu zararlar, donma sonucu tesisatta ve tesisata bağlı cihazlarda meydana gelen zararlar ile teminat kapsamına giren zarara yol açan tesisatın onarılması maksadıyla duvarın açılması ve kapatılması için yapılan masraflar, kanalizasyon ve foseptik çukurlarından geri tepen pis suların sebep olacağı zararlar, şehir su şebekesinin arızası nedeniyle akan ve sızan suların sebep olacağı zararlar da karşılanmaktadır.
Konutunuza özel poliçe hazırlanabilmesi için tapu, konutun metrekaresi, kira sözleşmesi gibi bilgi ve belgelerin ibrazı gerekmektedir.
Hırsızlık teminatı pek çok konut sigortası ürününde standart olarak yer alsa da bazı poliçelerde seçimlidir. Eğer poliçenizde hırsızlık teminatı bulunuyorsa, bildirimde bulunduğunuz eşyalar için poliçenizde yer alan oranda ödeme yapılır.
Evinizi su basması, evinizde yangın çıkması vb. durumlarda komşularınızın da zarar görmesi halinde meydana gelen hasarın sigorta tarafından karşılanması mümkün. Eğer konut sigortası poliçenizde “komşu mali sorumluluk” teminatı bulunuyorsa, komşunuzun evinde meydana gelen hasar, teminat limitleriniz dahilinde sigorta tarafından karşılanır.
Poliçenize ek olarak alacağınız “cam kırılması teminatı” ile evinizdeki pencere, kapı, tezgah, vitrin, dolap, raf vb. camlar için hasarınızı sigorta şirketi karşılar. Bazı sigorta şirketleri bu camlar üzerindeki süsleme ve yazılar için de teminat verebilmektedir.
Konut sigortası hesaplama işlemleri yapılırken, asıl belirleyici kriter hasar yoğunluğu oluyor. Konutun tamamıyla yıkılması durumunda, sadece o anki şartlara uygun inşaat bedeli hesaplamaya dahil ediliyor. Binanızda kısmi hasar durumu söz konusu olduğunda ise poliçede yazan limitlere uygun olarak görülen zararın tümü karşılanıyor.
Soru gönder