Trafİk Sİgortası Genel Bİlgİler

Trafik Sigortası

Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası, herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek maddi ve bedeni zararları üstlenmesi için yapılır. Trafik sigortası kendi aracınızın hasarlarını karşılamaz. Trafik sigortası, her yıl belli limitler dahilinde, kaza anında karşı tarafta (hem araçlarda, hem de kişilerde) oluşacak hasarları karşılamak için yapılır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadığınız takdirde, trafiğe çıkan aracınız trafikten men edilir. Trafik sigortanızı yaptırmayı ertelemek sizi hem daha çok uğraştırır hem de para ve zaman kaybına neden olur.

Trafik sigortası kapsamı

Zorunlu Trafik Sigortası kapsamı özetle aşağıdaki gibidir;

- Kazada suçlu olduğunuz ve karşı tarafa zarar verdiğiniz durumlarda trafik sigortanız devreye girer.
- Zorunlu trafik sigortası, kaza anında karşı tarafta meydana gelen maddi zararları karşılar.
- Karşı aracın içindeki kişilerde oluşan zararlarda da zorunlu trafik sigortası geçerli olup, ölüm dahil her türlü durumu karşılar.
- Bunun yanı sıra mahkeme giderleri, avukatlık ücretleri de zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır.

Türkiye Sigortalar Birliği'nin "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası(Trafik Sigortası) Genel Şartları" dokümanını inceleyerek zorunlu trafik sigortaları hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kara Araçları Trafİk Sİgortası Genel Şartları Dokümanı

Sıkça Sorulan Sorular

Kasko sigortası, kendi aracınıza gelen maddi zararları teminat altına almaktadır. Trafik sigortası ise, aracınızın üçüncü kişilere vereceği maddi ve bedeni zararları teminat altına alan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Trafik sigortası, sadece üçüncü kişilere verilen zararları karşılamakta olup, kendi aracınızın hasarını ödemez. Bu durumda, kasko sigortası yaptırılması gerekmektedir.
Trafik sigortasında primler, her sigorta şirketi tarafından kendi çalışmaları neticesinde serbestçe belirlenir. Bu nedenle birden fazla sigorta şirketinden teklif almanızı tavsiye ederiz.
Mevcut poliçeye işlenmiş herhangi bir hasar dosyası yok ise indirim oranları kaldığı şekilde yeni araç için devam eder. Hasarsızlık indirimini yeni araç poliçesinde devam ettirmenin iki yolu vardır. Birincisi satılan araca ait poliçe araç satışından dolayı iptal edilir ve mevcut hasarsızlık indirimi yeni alınan araca aktarılır. İkincisi ise mevcut poliçe iptal edilmeden sadece araç değişikliği için zeyil yapılır. Her ikisi için farklı prim maliyetleri çıkabilir. Karşılaştırma yaparak karar vermenizi tavsiye ederiz.
Trafik sigortası poliçesi süresi içinde, sigorta sahibinin aracını yasal olarak satması durumunda, satış işleminin gerçekleştiği tarihten itibaren kalan sigorta süresi parasının iadesini, sigorta şirketinden talep edebilir. Böyle bir talep olması durumunda, sigorta şirketi gün bazında kalan trafik sigortası süresini hesaplayarak, ödeme işlemini sigorta sahibine yapmak zorundadır. Satış işleminden hemen sonra, noterden alınan satış sözleşmesinin bir kopyasını ya da resmini, Burak Şahin Sigorta ile paylaşarak iade sürecini hızlıca başlatabilirsiniz.
Trafik sigortası poliçesi teminatı, sigorta priminin tamamının ya da primin taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın (ilk taksit) ödenmesi ile başlar. Aksi kararlaştırılmadıkça, poliçenin başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde Türkiye saati ile öğlen saat 12.00'de başlar ve yine öğlen saat 12.00'de sona erer.
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir. Böyle bir durumda, sigortanın varlığını öğrenen kanuni varis durumu 15 gün içinde sigorta şirketine bildirmekle yükümlüdür.
Kazanın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 10 iş günü içinde, sigorta şirketine bildirimde bulunmak gereklidir. Bu iş süresi içerisinde bildirimde bulunulmadığı taktirde sigorta şirketi ödeme yapmayabilir ya da ek koşullar öne sürebilir. Kaza durumunda hemen Burak Şahin Sigorta ile iletişime geçerek sürecin başlamasını sağlayabilirsiniz.
Yeni yönetmelikle trafik sigortası poliçesi taşıma zorunluluğu kaldırıldı. Artık trafik polisleri sistem üzerinden aracın sigortalı olup olmadığını görebiliyorlar. Bu sayede sürücülere trafik sigortaları varsa herhangi bir ceza uygulanmıyor. Yine de yaşanabilecek kazalarda uygulanan işlemler sırasında poliçe bilgileri gerekli olduğundan poliçenin araçta bulundurulmasını ya da en azından akıllı telefonunuzda bir kopyasının bulundurulmasını tavsiye ediyoruz.
Sigortalının sorumlu olduğu araç kazalarında değer kaybı, talep edilmesi halinde ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafından tespit edilir. Değer kaybının tespiti sonrasında sigorta sirketi tarafından ödeme yapılır.
Böyle bir durumda istenen evraklar; Kaza tespit tutanağı, hasarlı kısımları gösteren fotoğraflar, sigortalının ehliyet/ruhsat fotokopisi, beyan (kaza tespit tutanağı yok ise), aracın anlaşmalı olmayan serviste tamir görmesi durumunda; fatura, ödemenin yapılacağı banka, şube ve IBAN no bilgileri gönderilmelidir.
Soru gönder