Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Her araç sahibinin yaptırması zorunlu olan trafik sigortası, herhangi bir hasar anında karşı tarafa verilebilecek maddi ve bedeni zararları üstlenmesi için yapılır. Trafik sigortası kendi aracınızın hasarlarını karşılamaz. Trafik sigortası, her yıl belli limitler dahilinde, kaza anında karşı tarafta (hem araçlarda, hem de kişilerde) oluşacak hasarları karşılamak için yapılır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmadığınız takdirde, trafiğe çıkan aracınız trafikten men edilir. Trafik sigortanızı yaptırmayı ertelemek sizi hem daha çok uğraştırır hem de para ve zaman kaybına neden olur.
Zorunlu Trafik Sigortası kapsamı özetle aşağıdaki gibidir;
- Kazada suçlu olduğunuz ve karşı tarafa zarar verdiğiniz durumlarda trafik sigortanız devreye girer.
- Zorunlu trafik sigortası, kaza anında karşı tarafta meydana gelen maddi zararları karşılar.
- Karşı aracın içindeki kişilerde oluşan zararlarda da zorunlu trafik sigortası geçerli olup, ölüm dahil her türlü durumu karşılar.
- Bunun yanı sıra mahkeme giderleri, avukatlık ücretleri de zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanır.
Türkiye Sigortalar Birliği'nin "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası(Trafik Sigortası) Genel Şartları" dokümanını inceleyerek zorunlu trafik sigortaları hakkında daha kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kara Araçları Trafİk Sİgortası Genel Şartları Dokümanı